Er zijn van die smaken die je meteen meenemen naar zonnige oorden – en deze Kokos Citroen Taart is er absoluut één van. De knapperige bodem van kokoskoekjes brengt je in tropische sferen, terwijl de fris-zure lemon curd vulling een heerlijke balans geeft. Afgetopt met een zachte, glanzende Italiaanse meringue is dit de perfecte taart voor wie houdt van licht, fris én feestelijk.
Het vergt een beetje tijd en werk, maar geloof me: het is het absoluut waard. Deze taart ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook nog eens hemels. Ideaal voor een zomerse brunch, een zondags dessert of als showstopper op een feestje.
Kokos Citroen Taart
🥥 Ingrediënten
Voor de bodem:
-
170 g van onze kokoskoekjes
-
50 g boter (gesmolten)
Voor de lemon curd vulling:
-
75 g tagatesse (of 150 g Zusto)
-
3 el maïzena (60 g)
-
3 citroenen (zeste + sap)
-
50 g boter
-
3 eidooiers
-
275 ml water
Voor de Italiaanse meringue:
-
35 g water
-
200 g suiker (140 g + 60 g apart)
-
100 g eiwit
👩🍳 Bereiding
1. De bodem:
-
Verkruimel de kokoskoekjes fijn in een blender of keukenmachine.
-
Meng met de gesmolten boter tot een plakkerige massa.
-
Druk het mengsel stevig uit in de bodem van een taartvorm (ca. 20 cm) met bakpapier.
-
Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
2. Lemon curd:
-
Meng de maïzena met de suiker in een kom. Voeg een klein beetje van de 275 ml water toe om een glad papje te maken.
-
Rasp de gele schil van de citroenen (alleen het geel) in een pannetje. Voeg de rest van het water toe en verwarm zachtjes.
-
Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan het maïzena-mengsel.
-
Giet dit mengsel al roerend bij het warme water in de pan.
-
Breng aan de kook en blijf goed kloppen tot de vulling indikt.
-
Voeg de in blokjes gesneden boter toe en roer tot gesmolten.
-
Klop de eidooiers één voor één erdoor. Laat nog 1 minuut zachtjes verwarmen en haal van het vuur.
-
Laat iets afkoelen en giet dan op de koekjesbodem. Zet opnieuw koel weg.
3. Italiaanse meringue:
-
Breng 35 g water met 140 g suiker aan de kook tot 119–121 °C.
-
Klop ondertussen de eiwitten schuimig en voeg de resterende 60 g suiker geleidelijk toe tot stijve pieken ontstaan.
-
Giet het hete suikerwater langzaam bij de draaiende eiwitten en blijf kloppen tot de meringue glanzend en afgekoeld is.
4. Afwerking:
-
Spatel of spuit de meringue over de afgekoelde taart.
-
Brand eventueel licht af met een keukenbrander voor een mooie goudbruine topping.
-
Bewaar koel tot serveren.
Tip:
Deze taart smaakt het allerbeste als hij goed koud is en de smaken even hebben kunnen intrekken. Maak hem dus gerust een dag van tevoren!